Haarverzorging

Wat is de Curly Girl-methode?

De Curly Girl-methode is kort samengevat een verzorgingsroutine voor het haar, die je natuurlijke krullen en golven bijzonder mooi naar voren brengt. De verzorgingsroutine is heel anders dan bij traditionele haarverzorging. Eerst en vooral worden een aantal ingrediënten die in de meeste haarverzorgingsproducten voorkomen niet gebruikt. Bovendien wordt shampoo volledig uit de haarverzorgingsroutine verwijderd (op […]

De Curly Girl-methode is kort samengevat een verzorgingsroutine voor het haar, die je natuurlijke krullen en golven bijzonder mooi naar voren brengt.

De verzorgingsroutine is heel anders dan bij traditionele haarverzorging. Eerst en vooral worden een aantal ingrediënten die in de meeste haarverzorgingsproducten voorkomen niet gebruikt. Bovendien wordt shampoo volledig uit de haarverzorgingsroutine verwijderd (op enkele uitzonderingen na, maar daar komen we later op terug).

De Curly Girl-methode is echter meer dan alleen je haarproducten veranderen. Het houdt ook in dat je de manier waarop je de producten gebruikt, verandert.

De Curly Gurl-methode is geen “gemakkelijke weg” naar mooie krullen, maar ze is zachter voor je haar en je kunt er fantastische resultaten mee bereiken, die je niet voor mogelijk had gehouden met je natuurlijke golven en krullen.

Dit zijn de regels in het kort:

De Curly Girl-regels

 • Geen sulfaten
 • Geen siliconen
 • Geen minerale olie
 • Geen alcohol
 • Geen wax
 • Geen hoge hitte – noch water noch föhn
 • Geen haarborstels
 • Geen gewone handdoeken in badstof

Het kan super handig zijn om jezelf grondig vertrouwd te maken met de methode, voordat je eraan begint. Ze werkt namelijk alleen goed als je de richtlijnen volgt. Wil je nog meer weten over de Curly Girl-methode? Lees dan ons artikel ‘Alles over de Curly Girl-methode’. Daar kun je onder andere ons Curly Girl-woordenboek lezen met een uitgebreide uitleg van alle termen die we in dit artikel gebruiken en leren hoe je “verboden” ingrediënten kunt herkennen tijdens het winkelen.

Zo ga je te werk

Er zijn net zoveel verschillende manieren om gebruik te maken van de Curly Girl-methode als dat er Curly Girls en Guys zijn. Hier beschrijven we de meest voorkomende methode, die geschikt is om mee te beginnen. Dan kun je ze, indien nodig, aanpassen.

Laat je niet afschrikken door de lange beschrijvingen! Die zijn er gewoonweg om alles goed uit te leggen. De verzorgingsroutine zelf is niet zo ingewikkeld.

Stap 0: Laatste wasbeurt

De meeste mensen hebben een opeenhoping van siliconen en andere producten in hun haar, wanneer ze overschakelen van traditionele haarverzorging naar de Curly Girl-methode – en deze productresten kunnen meestal alleen worden verwijderd met sulfaten. Daarom is het doorgaans nodig om je haar nog een laatste keer te wassen met een gewone shampoo die sulfaten bevat, zodat je begint met volledig schoon haar en een schone hoofdhuid. Zorg er echter voor dat deze shampoo geen siliconen bevat, want dan ben je geen stap verder.

Deze laatste wasbeurt hoef je maar één keer te doen, namelijk in verband met je overstap van reguliere haarverzorging naar de Curly Girl-methode. Daarom hebben we dit stap 0 genoemd. In de toekomst hoef je alleen maar stap 1 tot 5 te volgen, wanneer je je haar wast.

Stap 1: Wassen met conditioner

Was je hoofdhuid met conditioner. Masseer de conditioner met je vingertoppen (niet je nagels) rechtstreeks in je hoofdhuid om ze grondig te reinigen. Herhaal indien nodig de wasbeurt met de conditioner voor een grondigere reiniging.

Laat de conditioner bij de volgende stap in je haar zitten of spoel je haar nu.

Velen kiezen ervoor om een simpele en neutrale conditioner te gebruiken, zonder veel oliën en zware ingrediënten, zodat de hoofdhuid niet snel vet wordt.

Stap 2: Verzorging met conditioner

Breng voedende conditioner aan op de punten van je haar – met de ‘praying hands’- of de ‘scrunch’-methode.

Terwijl de conditioner werkt, kun je je haar te kammen met je vingers of met een kam met wijde tanden. Doe dit alleen als je haar in de war is, anders loop je het risico dat je de bosjes krullen meer van elkaar scheidt dan absoluut noodzakelijk.

Spoel je haar, zodat er geen conditioner meer in zit.

Stap 3: Natte styling

Terwijl je haar kletsnat is, breng je verzorgings- en stylingproducten aan – bij voorkeur volgens de LOC-methode: Leave-in, oil and cream (laat zitten, olie en crème). Gebruik scrunching om de producten aan te brengen en zo de vorm van je krullen te bevorderen. Zorg er echter voor dat je voorzichtig bent, zodat je de krullen die zich vormen niet van elkaar scheidt en ze niet samenklonteren.

Veel mensen vinden dat ze meer stylingproducten moeten gebruiken dan ze normaal zouden doen op droog haar. Het is alsof het haar het product opeet. Experimenteer met verschillende producten en verschillende hoeveelheden – er is geen one size fits all-oplossing wat styling betreft.

Stap 4: Drogen

Plop je haar door het op je microvezel handdoek of T-shirt te laten vallen. Wikkel je haar in de handdoek en plaats die op je hoofd. Dit geeft de krullen een lift. Maak de handdoek vast en laat het haar gedurende 15-60 minuten drogen.

Het ploppen neemt het ergste vocht op nadat je het hebt gewassen en helpt de krullen hun vorm te behouden.

Je kunt ook zo slapen, als je wilt. Sommige mensen behalen goede resultaten door hun haar op deze manier een nacht te laten drogen.

Het is belangrijk om de krullen niet te kammen of te scrunchen tijdens het drogen. Wacht tot je haar helemaal droog en stijf is, voordat je er iets meer mee doet.

Stap 5: Verzachten

Kneed het droge haar voorzichtig maar grondig met je handen om de hardheid die het haar krijgt als het in de lucht droogt, af te breken. Gebruik gerust je vingertoppen om je haar voorzichtig van je hoofdhuid te tillen. Zorg er altijd voor dat je de plukjes/bosjes krullen niet in te kleine stukjes verdeelt, want dit kan kroezen veroorzaken.

Zo lang duurt het, voordat de Curly Girl-methode werkt

De meeste mensen stellen vanaf de eerste wasbeurt vast dat de vorm van hun krullen onmiddellijk verbetert. Het duurt echter enkele weken, voordat het haar en de hoofdhuid gewend zijn aan sulfaten en voordat de olieproductie in de hoofdhuid weer in balans is.

Als je haar en hoofdhuid eenmaal gewend zijn aan de Curly Girl-methode, hoef je je haar meestal niet zo vaak te wassen. 1-2 keer per week kan voldoende zijn. De krullen kunnen er echter baat bij hebben om van dag tot dag opgefrist te worden, aangezien je haar na het slapen vorm en volume kan verliezen.

Veel Curly Girls en Guys zien gedurende een aantal maanden een continue verbetering van hun krullen, nadat ze met de methode zijn begonnen, omdat ze moeten experimenteren met verschillende producten, voordat ze vinden wat voor hen werkt. Dit betekent niet dat er vele maanden en jaren verstrijken, voordat het mooi wordt, maar gewoon dat het loont om je aan de methode te houden, ook al gaat het soms bergopwaarts – vooral als je moeite hebt om de juiste producten te vinden waar je haar goed op reageert.

Het kan erg handig zijn om lid te worden van Curly Girl-groepen op Facebook voor hulp, inspiratie en ondersteuning, en om specifieke productaanbevelingen op blogs of YouTube te vinden van mensen met hetzelfde type krullen en dezelfde voorkeuren als jij.

Houd krullen dagenlang vers

Je kunt de haarproducten weer activeren door een beetje water of je favoriete stylingproduct in je haar te sprayen.

Je kunt je krullen ook helpen hun vorm te behouden door met geplopt haar te slapen, een sjaal te gebruiken of een pineapple te maken.

Tips om te slagen met de Curly Girl-methode

 • Laat je droge punten afknippen. Het is erg moeilijk om beschadigde punten natuurlijk en mooi te laten krullen – zelfs met voorzichtig wassen en veel vocht en conditioner. Die zullen bijdragen aan een verwarde en pluizige look, die de mooie krullen niet bevordert.
 • Overweeg om je haar in laagjes te leggen, want krullen houden van laagjes. Die zorgen voor meer volume en maken ruimte voor de binnenste krullen.
 • Gebruik de ‘praying hands’- of ‘scrunch’-methode om haarproducten aan te brengen.

Dit heb je nodig

Het is heel individueel wat werkt voor de individuele Curly Girl of Guy en daarom kan het ook verschillen wat je wilt als onderdeel van je haarverzorgingsroutine. Hier is een lijst van alle producten en tools die we aanbevelen voor een complete Curly Girl-haarverzorgingsroutine. Kies de dingen waarvan je denkt dat ze jou kunnen helpen.

 • Conditioner om je haar mee te wassen
 • Een verzorgende conditioner
 • Leave-in conditioner
 • Haarolie
 • Haarcrème
 • Stylinggel
 • Een kam met wijde tanden voor als je je wast
 • Een microvezel handdoek of T-shirt
 • Een föhn met koude stand en diffuser
 • Haarclips om je haar vast te houden terwijl het droogt
 • Een scrunchy/zacht haarelastiek voor de pineapple-methode

Curly Girl-aanbevelingen:  DENMAN Grooming Comb om (nat haar) te kammen en (droog haar) te liften, JOHN MASTERS Conditioner For Dry Hair With Lavender & Avocado, Schwarzkopf OSIS+ Bouncy Curls Gel With Oil, Parlux Advance Light föhn in Light Gold met vier warmtestandenParlux Advance Diffuser,

Succes met je krullen!