Haarverzorging

Van wassen tot stylen

Nu ben je er klaar voor, je hebt de “laatste wasbeurt” gedaan, wat nu? Je gaat nu leren hoe je je haar in vijf stappen kunt wassen en stylen volgens de Curly Girl-methode. Vergeet niet dat je haar hoogstwaarschijnlijk voor 99% beschadigd is, bijvoorbeeld door haarkleuring, beschadiging door hitte, borstelen, enz. De Curly Girl-methode is […]

Nu ben je er klaar voor, je hebt de “laatste wasbeurt” gedaan, wat nu? Je gaat nu leren hoe je je haar in vijf stappen kunt wassen en stylen volgens de Curly Girl-methode.

Vergeet niet dat je haar hoogstwaarschijnlijk voor 99% beschadigd is, bijvoorbeeld door haarkleuring, beschadiging door hitte, borstelen, enz. De Curly Girl-methode is een proces dat geschikt is voor sommigen met snelle resultaten en voor anderen met langzame resultaten. Je haar evolueert voortdurend, afhankelijk van hoe beschadigd het is. Het is daarom onmogelijk om te zeggen wanneer je het volledige potentieel van je haar zult zien. Ik doe de methode nu twee jaar en ik zie het nog steeds voortdurend veranderen. Maar na een jaar zal je haar je laten zien waar het toe in staat is.

Onthoud dat je met deze methode geen golven of krullen in je haar krijgt als je die van nature niet hebt!

Controleer voordat je begint of al je producten vrij zijn van siliconen, was, sulfaten en alcohol.

Stap 1: Reinigen

In plaats van het haar te wassen met normale shampoo, was je het met een shampoo die sulfaat- en siliconenvrij is. Begin niet met deze methode zonder de laatste wasbeurt te hebben gedaan.

Als je je haar in bad wast, was je eigenlijk niet je haar, maar je hoofdhuid. Het is niet het haar dat vies is, maar de hoofdhuid, want daar zet het vuil zich af. Het is belangrijk dat je het wast door het product in de hoofdhuid te masseren met je vingertoppen of een borstel. Het is belangrijk om het eraf te wassen door het product in de hoofdhuid te masseren met je vingertoppen of een shampooborstel. Naast het reinigen stimuleer je de bloedsomloop, wat het haar helpt groeien. Aan de andere kant, als je je haar zelf wast, helpt dit tegen uitdroging; voor krullend haar is vocht de sleutel.

Was je hoofdhuid indien nodig. 1-2 keer per week. Als je je haar vaker moet wassen, was het dan alleen met conditioner zodat je het haar niet ontdoet van zijn natuurlijke oliën en vocht.

Stap 2: Conditionering

De verzorging wordt al snel je beste vriend naast de stylingproducten!

Na het reinigen is het tijd om je haar te ontwarren, wat je doet met een conditioner. Neem een flinke portie en doe het in je haar. Doe het niet te dicht bij je hoofdhuid, anders verlies je volume en dat willen we niet. Het is een proces om het goed te doen. Gebruik je vingers en begin bij de uiteinden van je haar. Werk omhoog door het haar. Bij krullend haar kan de natuurlijke valling niet uit het haar glijden zoals bij steil haar. Bovendien moet je onthouden dat je je haar niet meer dan 1-2 keer per week moet wassen.

Als je de Curly Girl-methode gebruikt, moet je alleen met je vingers door het haar kammen! Hier wil ik graag toegeven dat ik een kam met grove tanden gebruik om mijn haar steil te maken nadat ik het met mijn vingers steil heb gemaakt. Zelf maak ik deze uitzondering omdat ik mijn haar maar één keer per week was, dus het fijne gevoel van fris gekamd haar krijg ik pas onder de douche. Ik denk dat iedereen wel weet hoe fijn het is om fris gekamd haar te hebben. Het is gewoon het beste gevoel en daar doe ik geen concessies aan. Als je het net als ik wilt doen, vergeet dan niet om het alleen te doen als het haar nat en ontward is.

Laat je niet intimideren door de hoeveelheid conditioner die je nodig hebt – het is veel!

Stap 3: “Luister naar je haar”

Nu is het tijd om naar je haar te luisteren. Je denkt misschien dat ik gek geworden ben. Wat ik bedoel met luisteren naar je haar is niet ertegen praten – dat zou gek zijn. Nee, je moet voelen wat je haar nodig heeft. Is het vocht, proteïne of is het in balans? Krullend haar is van nature droger en heeft daarom vocht nodig. Meestal kun je na het wassen voelen of je haar droog of hooiachtig aanvoelt, dan heeft het vocht nodig. Aan de andere kant, als het te zacht aanvoelt en nooit echt droog wordt, dan heeft het te veel vocht gehad. Dan zit er nog maar één ding op en dat is proteïnen toevoegen. Het is altijd een delicaat evenwicht waar je mee om moet leren gaan. Een goed idee is om het haar één keer per week een diepe conditioner (vochtmasker) te geven, wat je kunt doen als uitbreiding op de wasbeurt. Met proteïne daarentegen is het moeilijk om advies te geven omdat het erg varieert, je moet naar je haar luisteren.

Stap 4: Styling

Nu ben je eindelijk aangekomen bij styling, en dit is waar het lastig kan worden. Er zijn zoveel verschillende manieren om je haar te stylen. Ik geef grif toe dat ik er na 2 jaar nog steeds niet achter ben wat de beste manier is om mijn haar te stylen. Het klinkt misschien vreemd, maar de stylingmethode heeft een grote invloed op hoe het eindresultaat eruit zal zien.

Sommigen stylen hun haar het liefst nat, anderen juist droog. Het is een goed idee om de aanbevelingen van het stylingproduct te volgen.

Ik kan je niet het juiste of beste stylingrecept geven omdat er verschillende methodes zijn. Maar ik raad je aan om je styling altijd te beginnen met een leave-in om vocht in het haar te houden. Eindig met een gel om pluizen te voorkomen als het haar droogt.

Als ik stijl, begin ik met een leave-in, daarna breng ik een krulcrème aan. Dan stijl ik vrij, met mousse en gel, of ik doe het met gelei. Als ik klaar ben, scrunch ik mijn haar omdat dat helpt om het krulpatroon op te frissen.

Aan het einde neem ik mijn microvezel sjaal of een oud katoenen T-shirt en “knuffel” het weer. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er producten op het T-shirt of in de microvezelsjaal komen, want het is de overtollige hoeveelheid die je haar niet nodig heeft.

Gebruik nooit een gewone handdoek, want die is te hard voor het haar en kan pluis of slijtage veroorzaken.

Onthoud dat als je fijn haar hebt met een los krulpatroon, het een goed idee is om lichte producten te gebruiken omdat die het haar niet verzwaren. Alle producten in deze presentatie zijn lichte producten.

Stap 5: Luchtdroog of föhnen met diffuser

Dat is het, laatste stap – Yeah!

Dan is het tijd voor de grote vraag, moet je je haar aan de lucht drogen of föhnen? Ik föhn het nooit, ik heb er het geduld en de tijd niet voor en ik wil niet met nat haar rondlopen. Daarom föhn ik het, maar altijd met de laagste warmte en snelheid zodat ik het haar niet beschadig.

Als het haar droog is, kun je een zogenaamde gelzweem voelen. Dit is de gel waarmee je je styling hebt afgewerkt. Als het haar 100% droog is, kneed je het zodat je zachte krullen krijgt met veel hold. Schud het haar vervolgens uit bij de aanzet en je bent klaar.