Parfum

Parfumgids: alles wat je moet weten

Het kan een hele uitdaging zijn om de perfecte geur te vinden die echt bij jou past of die je partner lekker vindt ruiken. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over parfum kopen. We laten je alles zien over de beroemde geurnoten, het belangrijkste ingrediënt waaruit parfum bestaat. Zo leer je […]

Het kan een hele uitdaging zijn om de perfecte geur te vinden die echt bij jou past of die je partner lekker vindt ruiken.

In dit artikel vind je alles wat je moet weten over parfum kopen. We laten je alles zien over de beroemde geurnoten, het belangrijkste ingrediënt waaruit parfum bestaat. Zo leer je wat je van een parfum kunt verwachten.

Parfum guide: Alles, was Du über Duftnoten wissen soltest

Tips en trucs om parfum te kopen

  • Vraag de verkoopmedewerker op welke geuren het parfum is gebaseerd.
  • Test slechts 1-5 geuren na elkaar
  • Neutraliseer je reukzenuwen door tussendoor aan koffiebonen te ruiken. Koffiebonen zorgen ervoor dat de geur onvervalst ruikt.
  • Test het parfum direct op je huid en laat het een paar minuten intrekken. Pas dan komen de belangrijkste geuren naar boven en kun je de echte geur ruiken.
Parfum guide: Alles, was Du über Duftnoten wissen soltest

Wat zijn geuren?

Parfum bestaat uit drie verschillende niveaus van geurnoten: De topnoten, de hartnoten en de basisnoten.

Topnoten zijn de geuren die je meteen ruikt als je een bepaald parfum test. Ze duren meestal zo’n 10-15 minuten en worden meestal omschreven als “fris”, “puur” of soms “kruidig”. Belangrijke ingrediënten voor topnoten zijn grapefruit, kaneel, roos en gember.

Hartnoten ruik je zodra de topnoten verdwijnen. Deze ingrediënten vormen het hart van het parfum en vermengen zich met jouw individuele geur. Dit is de reden waarom een parfum van persoon tot persoon anders ruikt.  

Basisnoten verschijnen als laatste en zorgen voor het onderliggende thema van het parfum omdat ze de diepte van de geur creëren. Meestal verandert de geur van de basisnoten op de huid na een paar uur. Enkele van de meest voorkomende basisnoten zijn vanille, sandelhout, amber en tonkaboon.

Tot slot moet worden vermeld dat parfums en geuren heel persoonlijk zijn, omdat geuren worden geassocieerd met bepaalde herinneringen, gevoelens en emoties.