Huidverzorging

Hyaluronzuur: Word nu mooier met deze actieve ingrediëntenster

We kunnen niet genoeg krijgen van hyaluronzuur in onze toners, serums en moisturizers – en daar is een goede reden voor. Niet alleen is hyaluronzuur goed voor de huid en het lichaam, het is ook geschikt voor alle huidtypes. Hier is alles wat je moet weten over hyaluronzuur – plus aanbevelingen om ermee te beginnen.

We kunnen niet genoeg krijgen van hyaluronzuur in onze toners, serums en moisturizers – en daar is een goede reden voor. Niet alleen is hyaluronzuur goed voor de huid en het lichaam, het is ook geschikt voor alle huidtypes. Hier is alles wat je moet weten over hyaluronzuur – plus aanbevelingen om ermee te beginnen.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is geen nieuwe uitvinding of iets dat huidverzorgingsfabrikanten hebben bedacht om ons meer producten te laten kopen. Hier moeten we een beetje technisch worden: Hyaluronzuur is een koolhydraat met een hoog moleculair gewicht (glucosaminoglycaan) dat al van nature in ons lichaam voorkomt. Het is een bouwsteen in het bindweefsel van het lichaam (vooral huid, gewrichten en ogen) dat vocht bindt en – ruwweg gezegd – verandert in gel. Het is het vocht en de gel die onze huid zacht en vol maken en onze gewrichten smeren. Hyaluronzuur heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die de huid helpen, bijvoorbeeld bij eczeem, wonden, rosacea en acne.

Laat je niet misleiden door de naam. Hoewel het een zuur is, is het niet hard, uitdrogend of branderig. Integendeel, de meeste mensen zullen hun ervaring met hyaluronzuurproducten omschrijven als verfrissend, voedend en heerlijk hydraterend.

Hyaluronzuur is daarom vochtbindend en kan 1000 keer zijn eigen gewicht in water binden. Naarmate we ouder worden, is het lichaam minder goed in staat om zelf hyaluronzuur aan te maken en te bewaren. De gezichtshuid wordt meestal droger, krijgt meer rimpels en is minder elastisch. Daarom zullen de meesten van ons een duidelijke verbetering van het uiterlijk van onze huid opmerken door het gebruik van hyaluronzuur.

Kortom, hyaluronzuur helpt de huid te hydrateren, rimpels te verminderen, eczeem, acne en wondjes te genezen, roodheid te verminderen en de elasticiteit van de huid te verhogen.

Begin nu met hyaluronzuur

Afhankelijk van je behoeften kun je je huidverzorging aanvullen met een of meer producten die hyaluronzuur bevatten.

Stap 1 zijn toners die ‘s ochtends en ‘s avonds direct na het wassen/reinigen van het gezicht worden aangebracht.


Exuviance Moisture Balance Toner – een effectieve en luxe gezichtstoner die de celvernieuwing stimuleert en voor veel vocht zorgt.

OPMERKING: Hyaluronzuur wordt op de product- en ingrediëntenlijst meestal weergegeven als hyaluronzuur, hyaluron of HA. Het kan ook worden weergegeven als natriumhyaluronaat – een stof die is afgeleid van hyaluronzuur en op dezelfde manier werkt.

Stap 2 is serum of olie… deze zijn verkrijgbaar in allerlei heerlijke varianten voor verschillende huidtypes en behoeften.

Doctor Babor Hydro Cellular Hyaluron Infusion – Ein konzentriertes Hyaluron-Serum, dass sofort wirkt, aber auch tief eindringt und die Haut nachhaltig pflegt.

Caudalie Vinosource SOS Thirst Quenching Serum – Een doelgerichte “vochtbom” voor wie de voorkeur geeft aan eenvoudige producten met een hoge doeltreffendheid en zonder parabenen/sulfaten.
The Organic Pharmacy Expression Treatment –Een intensieve behandeling voor fijne lijntjes en rimpels, vooral rond het voorhoofd, de ogen en de mond.
Babor Skinovage Calming Bio Cellulose Mask (5 stk.) – Een luxe masker dat een vochtboost geeft aan de bijzonder gevoelige en droge huid.

Vocht aan de huid toevoegen

Onthoud dat hyaluronzuur op zichzelf niet hydraterend is. Je moet de huid hydrateren door veel water te drinken en een goede vochtinbrengende crème te gebruiken in combinatie met hyaluronzuur.

Hier zijn een paar fijne vochtinbrengende crèmes die ook hyaluronzuur bevatten.

Doctor Babor Hydro Cellular Hyaluron Cream – Een lichte moisturizer die veilig te gebruiken is voor alle huidtypes.

Caudalie VineActiv 3-in-1 Moisturizer – Lichte dagcrèmes met vitamines


Caudalie Resvératrol Face Lifting Soft Cream – Luxe crèmes die de huid verstevigen en hydrateren.
Embryolisse Cicalisse – Bijzonder effectieve crèmes wanneer je echt een boost van helende en hydraterende verzorging nodig hebt.

Zoals eerder gezegd, kun je een toner, serum of moisturizer met hyaluronzuur aanbrengen – of alle drie de stappen als je het gevoel hebt dat je huid veel baat heeft bij nog meer zachtheid en vocht.

Bedankt voor het lezen en veel succes met je huidverzorging!