Haarverzorging

Begin met de Curly Girl-Methode

Ben je het zat dat je krullende haar er niet goed uitziet, welke dure producten je ook gebruikt en hoe je het ook stylet? Misschien is de Curly Girl-methode precies wat je nodig hebt om het beste uit je golven en krullen te halen. Hier is onze gids om aan de slag te gaan.

Ben je het zat dat je krullende haar er niet goed uitziet, welke dure producten je ook gebruikt en hoe je het ook stylet? Misschien is de Curly Girl-methode precies wat je nodig hebt om het beste uit je golven en krullen te halen. Hier is onze gids om aan de slag te gaan.

Wat is de Curly Girl-methode?

De Curly Girl-methode is, in het kort, een haarverzorgingsroutine die de natuurlijke krullen en golven op een bijzonder mooie manier naar voren brengt.

De verzorgingsroutine verschilt sterk van conventionele haarverzorging, omdat ten eerste een aantal ingrediënten uit de meeste haarverzorgingsproducten worden geweerd en ten tweede shampoo volledig uit de haarverzorging wordt verwijderd (op een paar uitzonderingen na, maar daar komen we later op terug).

Maar de Curly Girl-methode is meer dan alleen haar haarproducten vervangen. Het houdt ook in dat je de manier waarop je de producten gebruikt verandert.

De Curly Gurl methode is geen “makkelijke sluiproute” naar prachtige krullen, maar de methode is zacht voor het haar en je kunt verbluffende resultaten bereiken met je natuurlijke golven en krullen die je niet voor mogelijk hield.

Dit zijn de regels in het kort:

Curly Girl Regels

 • Geen sulfaten
 • Geen siliconen
 • Geen minerale olie
 • Geen alcohol
 • Geen was
 • Geen hoge hitte – geen water of föhn
 • Geen haarborstels
 • Geen gewone badstof handdoeken

Het kan heel nuttig zijn om je grondig in de methode te verdiepen voordat je ermee aan de slag gaat, omdat deze alleen goed werkt als je de richtlijnen volgt. Als je nog meer wilt weten over de Krullenmeisje-methode, lees dan ons artikel “Alles over de Curly Girl-methode”. Hier kun je onder andere ons Krullenmeisjeswoordenboek lezen met gedetailleerde uitleg van alle termen die in dit artikel worden gebruikt en leer je hoe je “verboden” ingrediënten kunt herkennen als je boodschappen doet.

Hoe het werkt

Er zijn evenveel verschillende manieren om de Krullenmeisjes Methode uit te voeren als er krullenmeisjes en -jongens zijn. Hier beschrijven we de meest gebruikelijke aanpak, die een goed begin is. Daarna kun je het naar behoefte aanpassen.

Laat je niet intimideren door de lange beschrijvingen! Het is alleen maar om alles grondig aan je uit te leggen, de eigenlijke verzorging is niet zo ingewikkeld.

Stap 0: Laatste wasbeurt

De meeste mensen hebben een ophoping van siliconen en andere producten in hun haar wanneer ze overstappen van traditionele haarverzorging naar de Curly Girl-methode – en deze productresten kunnen meestal alleen worden verwijderd met sulfaten. Daarom is het vaak nodig om het haar nog een laatste keer te wassen met normale shampoo die sulfaten bevat, zodat je begint met volledig schoon haar en een schone hoofdhuid. Zorg er wel voor dat deze shampoo geen siliconen bevat, anders begin je helemaal opnieuw.

Deze laatste wasbeurt hoef je maar één keer te doen – in verband met je overgang van normale haarverzorging naar de Curly Girl-methode. Daarom hebben we het stap 0 genoemd. Daarna heb je alleen stap 1 tot en met 5 nodig om je haar te wassen.

Stap 1: Conditioner wassen

Was de hoofdhuid met conditioner. Masseer de conditioner met je vingertoppen (niet met je nagels) op de hoofdhuid om deze grondig te reinigen. Herhaal indien nodig het wassen met conditioner voor een grondiger reiniging.

Laat de conditioner in de volgende stap in het haar zitten of spoel het er nu uit.

Veel mensen kiezen voor een eenvoudige en neutrale conditioner zonder veel oliën en zware ingrediënten voor het wassen van de conditioner, zodat de hoofdhuid niet snel vet wordt.

Stap 2: Verzorging conditioner

Breng een voedende conditioner aan op de lengten van het haar – met biddende handen of met de scrunchmethode.

Terwijl de conditioner inwerkt, kun je het haar kammen met je vingers of met een kam met brede tanden. Doe dit alleen als het haar klitten heeft, anders loop je het risico dat je de klitten krullen meer uit elkaar haalt dan absoluut noodzakelijk is.

Spoel de conditioner uit het haar.

Stap 3: Nat stylen

Breng terwijl het haar kletsnat is conditionerings- en stylingproducten aan – bij voorkeur volgens het LOC-principe: leave-in conditioner, olie en crème. Gebruik scrunching om de vorm van de krullen te bevorderen. Let er wel op dat je de krullen die zich vormen en klonteren niet uit elkaar haalt.

Veel mensen merken dat ze meer stylingproduct moeten gebruiken dan wanneer hun haar droog is. Het is alsof het haar het product opzuigt. Experimenteer met verschillende producten en hoeveelheden – er is niet één stylingoplossing die voor iedereen werkt.

Stap 4: Drogen

Doe het haar in een plop door het op je microvezel handdoek of T-shirt te laten vallen. Wikkel het haar in de handdoek bovenop je hoofd. Het geeft de krullen een boost. Maak de handdoek vast en laat het haar 15-60 minuten drogen in de plop.

De plop absorbeert het meeste vocht na het bad en helpt de krullen in vorm te blijven.

Je kunt ook met de plop slapen als je dat wilt. Sommige mensen krijgen goede resultaten als ze hun haar op deze manier ‘s nachts drogen.

Het is belangrijk dat je de krullen niet kamt of versnippert terwijl ze drogen. Wacht tot het haar volledig droog en stijf is voordat je er meer mee doet.

Stap 5: Verzachten

Druk het droge haar zachtjes maar grondig aan met je handen om de hardheid te verminderen die het haar krijgt wanneer het aan de lucht droogt. Voel je vrij om het haar voorzichtig met je vingertoppen van de hoofdhuid op te tillen. Zorg er altijd voor dat je de plukjes/krullen niet in te kleine stukjes breekt, want dit kan leiden tot pluizig haar.

Zo lang duurt het voordat de Curly Girl Methode werkt

De meeste mensen zullen vanaf de eerste wasbeurt een verbetering merken in de vorm van de krullen. Het duurt echter een paar weken voordat het haar en de hoofdhuid gewend zijn aan wassen zonder sulfaten en voordat de olieproductie op de hoofdhuid weer in balans is.

Als het haar en de hoofdhuid eenmaal gewend zijn aan de Curly Girl-methode, is het meestal niet meer nodig om het haar zo vaak te wassen. 1-2 keer per week kan voldoende zijn. Aan de andere kant kunnen de krullen van dag tot dag worden opgefrist, omdat het haar na het slapen vorm en volheid kan verliezen.

Veel krullenmeisjes en -jongens zien een gestage verbetering in hun krullen na enkele maanden nadat ze met de methode zijn begonnen, omdat ze verschillende producten moeten proberen voordat ze vinden wat voor hen werkt. Dit betekent niet dat het vele maanden duurt voordat het haar mooi wordt, maar gewoon dat het de moeite waard is om de methode vol te houden, ook al is het soms bergopwaarts – vooral als je moeite hebt om de juiste producten voor je haar te vinden.

Het kan heel nuttig zijn om lid te worden van Curly Girl-groepen op Facebook voor hulp, inspiratie en ondersteuning en om specifieke productaanbevelingen te vinden op blogs of YouTube van mensen die hetzelfde type krullen en voorkeuren hebben als jij.

Houdt krullen dagenlang fris

Je kunt de haarproducten reactiveren door een beetje water of je favoriete stylingproduct in het haar te sprayen.

Daarnaast kun je de krullen helpen in model te blijven door met je haar in een plop, sjaal of ananas te slapen.

Tips voor succes met de Curly Girl Methode

 • Knip je droge punten af. Gebroken punten zijn heel moeilijk natuurlijk en mooi te krullen – zelfs niet met zacht wassen en veel vocht en conditioner. Ze dragen bij aan een gematteerd en pluizig uiterlijk dat niet bevorderlijk is voor mooie krullen.
 • Overweeg stappen in je haar te knippen, want krullen houden van stappen. Het geeft meer volheid en maakt ruimte voor de binnenste krullen.
 • Gebruik de biddende handen of scrunch methode om haarproducten aan te brengen.

Dat is wat je nodig hebt

Het is heel individueel wat werkt voor de individuele krullenbol. Daarom varieert wat je nodig hebt als onderdeel van je haarverzorging. Hier is een lijst met alle producten en hulpmiddelen die we aanraden voor een complete krullenvrouw haarverzorgingsroutine. Kies de dingen waarvan jij denkt dat ze jou zullen helpen.

 • Washoudende conditioner
 • Verzorgende conditioner
 • Leave-in Conditioner / Balsem / Conditioner
 • Haarolie
 • Haarcrème
 • Styling gel
 • Grove kam voor onder de douche
 • Microvezeldoek of T-shirt
 • Haardroger met koude stand en diffuser
 • Haarklemmen om het haar vast te houden tijdens het drogen
 • Haarbandje voor de ananasmethode

Onze productaanbeveling: Boucleme Hydrating Hair Cleanser, Boucleme Curl Conditioner, Denman Fantail Comb om het natte haar te kammen, Everneed Srunchie en Everneed Haarband, Schwarzkopf Osis Bouncy Curls, Parlux Haartrockner, Parlux Diffuser

Veel succes met de krullen!